Tudományos ülés- 2015.03.28 A pszichodinamikus mozgás- és táncterápia ma

Kedves Érdeklődő!

Szeretettel meghívjuk a Magyarországi Bálint Mihály Pszichoszomatikus Társaság Tudományos ülésére!
Vendégünk Merényi Márta, aki a módszert bemutató, saját élményen alapuló műhelyt tart számunkra. A nap házigazdája: Dobó Katalin

Időpont: 2015. Március 28. 9.00-14 óra.

Helyszín: 1081 Budapest, II. János Pál pápa tér 6. II./29. (Kaputelefon: 50-es hívókód)

Részvételi díj: társasági tagoknak, nappali tagozatos diákoknak, nyugdíjasoknak: 2000 Ft.
egyébként: 3000 Ft.
A műhely létszáma korlátozott, csak az első 15 jelentkező részvételét tudjuk elfogadni.

Jelentkezés: a balinttarsasag@gmail.com e-mail címen. Fizetés: a helyszínen.

Merényi Márta ismertetője:
A pszichodinamikus mozgás- és táncterápia (PMT) Magyarországon eredetileg a pszichózisok, a súlyos személyiség- és szomatizációs zavarok verbális kezelési nehézségeiből adódó terápiás útkeresésből fejlődött a nyolcvanas évektől. Ekkor már szerte a világon sokféle táncterápiás-, és szomatopszichoterápiás módszer virágzott. Nagy késéssel jutottak el hozzánk, ezalatt a PMT nagyjából pszichoterápiás szinten kidolgozott módszerré vált. A Magyar Mozgás- és Táncterápiás Egyesület jelenleg az Európai Táncterápiás Egyesület tagjaként vesz részt a nemzetközi szakmai életben.
A PMT azok közé a módszerek közé tartozik, melyek pszichoterápiás folyamatban közvetlenül bevonják a testet.
A pszichózisok, a súlyos személyiség-, szomatizációs betegségekben szelfélmény súlyos zavara jelenik meg. Szemléletünkben a testi tünetben, a testi betegségben az egész szelf működésének zavara jelenik meg.
A PMT az elemi, konkrét testi tapasztalat valóságára épít. A gyógyító folyamat kapuja a közvetlen testi tapasztalat valóságteremtő képessége. A megismerés és az alkotás testi forrásához nyúlunk. A valóságos testi élmény mentén formálódó asszociációk és fantáziák elindítják a szimbolikus reprezentációs világ átépülését, korrekcióját. A PMT-csoport terében a testi-mozgásos kölcsönhatások előhívják a korai kapcsolódási mintákat, amik új, egészségesebb öntapasztalást, kapcsolati módokat teremthetnek.
A műhelyben a PMT rövid bemutatása után tapasztalatot szerezhetünk a testi-mozgásos folyamatról, majd a konkrét élmények mentén beszélgetünk, gondolkodunk együtt.
A szabad mozgáshoz kényelmes ruhát hozzon mindenki, és vastag zoknit.