Összefoglaló a III. Bálint-csoport Hétvégéről

Társaságunk III. Bálint-csoport Hétvégéje nagyszerű légkörben zajlott 2013. május 24-26. között. A harminchat résztvevőből nyolcnak legelső Bálint-csoport élménye volt ez, számukra különös szakmai élményt jelentett a konferencia.
Bevezetésként Dr. Harrach Andor adott tömör összefoglalást a Bálint csoportmunkáról, majd Dr. Bokor László, az idén száz éves Magyar Pszichoanalitikus Egyesület képviseletében tartott előadást „Pszichoanalízis és orvoslás” címmel.
Vendégeink voltak még Görög Ilona, a Romániai és Esti Rimmer, a Nagy-Britanniai Bálint Társaság tagjai. Görög Ilona Bálint Pszichodráma csoportokkal gazdagította Hétvégénket, míg Esti Rimmernek köszönhetően angol nyelven is részt vehettünk Bálint-csoportban.
A konferencia első két napján kis-és nagycsoportos felállásban klasszikus esetmegbeszélés zajlott, a harmadik napon módszertani nagycsoportban a csoportvezetés kérdéseit is vizsgáltuk. Ismételten meggyőződtünk arról, hogy a Bálint-csoport hagyományos funkciója, azaz az orvos-beteg kapcsolat jellegzetességeinek, buktatóinak és örömeinek minél mélyebb megértése mellett más segítő foglalkozásúak munkáját is hatékonyan segíti.