Háziorvosoknak

Kedves Háziorvosok!

Mi is történik a Bálint-csoportokban?
Egy háziorvos elmond egy háziorvosi esetet. Sokszor olyan történetet mesél, mely történet nyomasztja, sokszor eszébe jut, akár lefekvés előtt, akár, amikor végre otthon kilazíthatna. Ha meglátja a beteget, vagy tudja, hogy az aznapi rendelésen találkozni fognak, összeszorul a gyomra.

Kinek nincs ilyen története, kinek nincs ilyen betege?

Mi történik a Bálint-csoportban?
Az eset elmondását követően az esethozó figyel, hallgat.
A csoport számtalan nézőpontot, réteget bont ki, egy színes, összetett kép áll össze a hallottakból. Az esethozó számára a történetnek, betegével való kapcsolatának eddig rejtett, nem tudatosuló aspektusai is feltárulnak.

Míg korábban legszívesebben kerülte volna betegével a találkozást, a csoportmunkát követően kíváncsivá válik rá.

Mi is történik a Bálint-csoportban?
Mivel az orvos-beteg találkozások során nem csak orvosként, hanem teljes személyiségünkkel is jelen vagyunk, mint minden kapcsolatunkban, itt is vannak olyan helyzetek, melyekben könnyebben boldogulunk, vannak olyanok, melyekben nehezebben. A beteggel való kapcsolatunk tudattalanul emlékeztethet olyan személyes kapcsolatunkra, mely nehéz érzésekkel, akár elakadásokkal is jár, járt.
Ilyenkor a szokásosnál jobban bevonódunk, a hasonlóság miatt összekeveredik az, aki a beteg és amit mi vetítünk a betegre, saját korábbi kapcsolati élményeinkből és kiesünk kompetens orvosi szerepünkből.
A beteg is ismétli kapcsolati mintáit, ránk vetülhet egy családtagjával kapcsolatos nehéz érzése, sokszor igen csak megterhelve az orvos beteg kapcsolatot.
A Bálint-csoport segít abban, hogy a beteget, környezetét, a kapcsolatot lássuk, megértsük. Így visszakerülünk kompetens orvosi szerepünkbe.
A Bálint-csoporton azt is megtapasztalhatjuk, hogy nehéz helyzetekben nem csak mi kerülünk, abban mások is lehetnek, vannak.
Persze vannak eleve nehéz, megterhelő esetek. Ilyenkor megtapasztalhatjuk, hogy a terhet megoszthatjuk a csoporttal. Ez az élmény nagy megkönnyebbüléssel jár.
A Bálint-csoportokban átélt „nem vagy egyedül” élmény áthatja és segíti mindennapi munkánkat.

Olyan témákat érintettünk, mint a rendelés végén beeső betegek, a mit kezd azzal az orvos, mi lehet az eset hátterében, ha dühös a betegére, ha a beteg nem fogadja meg az orvos tanácsát, ha a beteg akar diktálni, követelőző, ha naponta hívja az orvost valami miatt, ha úgy érezzük, olyat tettünk, mondtunk a betegnek, hogy nem is ismerünk magunkra, emiatt bűntudatunk van…

Ha felkeltettük érdeklődését, még lehet csatlakozni csoportunkhoz, melyet 4 hetente tartunk páratlan péntekenként 13 és 16 óra között személyesen / 13-15 óráig online.

A csoport vezetője: Dr Dobó Katalin háziorvos, belgyógyász, pszichoterapeuta, Bálint-csoport vezető, a Magyarországi Bálint Mihály Pszichoszomatikus Társaság Elnöke

információ és jelentkezés: 06 209470415, dobo.katalin@gmail.com